Veelgestelde vragen


1.Wat is Stroomversnelling?

Stroomversnelling is een landelijk initiatief om huurwoningen, portieken en flats weer comfortabel en veilig te maken en betaalbaar te houden. Het is een samenwerking tussen bouwers en woningcorporaties. De woningen worden zeer energiezuinig gemaakt. U betaalt een Energie Prestatie Vergoeding, EPV aan de corporatie. Dit geld kan uw woningcorporatie steken in de renovatie van uw woning. U krijgt hierdoor een geheel opgeknapte en comfortabele woning die zeer goed geïsoleerd is. De woning wekt zijn eigen energie op. U krijgt dus een comfortabele en veilige woning voor dezelfde woonlasten per jaar (huur+energie).

Omdat er slimmer gewerkt wordt, duurt de verbouwing niet lang. Tijdens een verbouwing wordt in en aan uw huis gewerkt, maar door een goede aanpak proberen we de overlast voor u te beperken.


2. Waar vind ik meer informatie over Stroomversnelling?

Op deze website vindt u de algemene bewonersinformatie over Stroomversnelling. Hier kunt u ook de folder en verschillende films bekijken. Als u meer wilt weten over Stroomversnelling bij uw woningcorporatie, kunt u op de site van uw corporatie kijken. De contactgegevens vindt u onderaan de website.

Voor de partijen die betrokken zijn bij Stroomversnelling is de website www.stroomversnelling.nl beschikbaar. En voor woningeigenaren die hun eigen huis willen aanpakken is er www.onshuisverdienthet.nl.


3. Wat zijn de voordelen voor mij?

Een warme jas
We knappen de buitenkant van uw huis op, met nieuwe gevels en een nieuw dak. Hierdoor wordt het goed geïsoleerd. We plaatsen ook zonnepanelen op uw dak. Uw opgeknapte woning is comfortabel door optimale isolatie en de nieuwste installaties. Soms moet u even wennen aan uw vernieuwde woning. Maar het resultaat is: het tocht niet, vochtproblemen behoren tot het verleden, in de winter heeft u het lekker warm en in de zomer niet te warm.

Zelf energie opwekken
Uw woning wekt net zoveel energie op als u normaalgesproken gebruikt. Als u minder energie verbruikt, kunt u zelfs geld overhouden.

Modern uiterlijk
Doordat de hele buitenkant van uw huis, portiek of complex wordt opgeknapt, ziet het er weer modern en fris uit en kan het nog jaren mee.

Veilig
We vervangen het hang- en sluitwerk en brengen buitenverlichting aan. Hierdoor komt uw woning zelfs in aanmerking voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Slim & Snel
We maken uw huis een comfortabel thuis in heel korte tijd. Daarom kunt u in uw eigen woning blijven wonen tijdens de werkzaamheden. Hoe we dat doen? We meten eerst alles op. In een fabriek worden vervolgens alle onderdelen gemaakt. Als we aan uw huis of complex gaan werken, is het vooral een kwestie van alle delen aan de buitenkant plaatsen. We vervangen de kozijnen en ruiten en plaatsen zonnepanelen op het dak.

Verbeteringen in uw huis
We vernieuwen uw installaties en halen de gasaansluiting weg. U krijgt in ieder geval een nieuwe elektrische kookplaat omdat u niet meer op gas kunt koken. Wanneer uw keuken, badkamer en toilet aan vervanging toe zijn, pakken we die ook direct aan.  


4. Hoe kan ik me aanmelden?

Via onze website (www.stroomversnelling.info) kunt u een bericht sturen aan uw woningcorporatie dat u mee wilt doen met Stroomversnelling. De corporatie zal dan bepalen of uw woning in aanmerking komt voor deze unieke aanpak. Niet alle woningtypen zijn namelijk geschikt voor Stroomversnelling. Daarnaast moet ook een heel blok mee doen. Als uw buren niet mee doen, kunnen we uw huis ook niet helemaal isoleren. Dan lekt er warmte weg. U loopt dan het risico veel bij te moeten betalen aan de energieleverancier. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.


5. Zijn alle woningen geschikt voor Stroomversnelling?

Nee, niet alle woningen zijn geschikt voor Stroomversnelling. Vooral verouderde woningen van de jaren ’50, ’60 en ’70 komen in aanmerking voor deze grondige verbeteringen. Daarnaast doet niet iedere woningcorporatie in Nederland mee met Stroomversnelling. We zijn gestart met 6 corporaties. Inmiddels hebben meer corporaties onze aanpak overgenomen. Welke dat zijn vindt u op www.stroomversnelling.nl/lid. Informeer bij uw woningcorporatie of uw huis in aanmerking komt!


6. Wat gebeurt er in mijn woning?

Uw huis wordt eerst ingemeten. In een fabriek worden vervolgens alle onderdelen gemaakt. Als we aan uw huis gaan werken, is het vooral een kwestie van alle delen aan de buitenkant van uw woning plaatsen. Uw huis wordt in korte tijd zeer goed geïsoleerd en krijgt een modern uiterlijk zodat uw huis een comfortabel en veilig thuis wordt. De kozijnen en ruiten worden vervangen en we voorzien uw dak van zonnepanelen. We vernieuwen uw installaties en verwijderen de gasaansluiting. Wanneer uw keuken, badkamer en toilet aan vervanging toe zijn, pakken we die ook direct aan.

We zorgen natuurlijk in alle woningen voor een nette afwerking, ook aan de binnenkant.Voor dat er wordt gestart krijgt u natuurlijk informatie over wat er precies gaat gebeuren en wat uw keuzes zijn, en ook of er iets aangepast moet worden in uw inrichting.


7. Kan ik meebeslissen over de veranderingen aan mijn woning?

Stroomversnelling is alleen mogelijk als we de onderdelen in de fabriek kunnen maken. Dat is kwalitatief goed en het kost minder dan wanneer alles per woning apart ontwikkeld moet worden. We willen graag iets maken waar u blij en tevreden mee bent. Het ontwerp van uw woning is het resultaat van onderzoek en een aantal proefwoningen. Op basis van deze tests en de ervaringen van bewoners hebben we het ontwerp verbeterd. De gebruikte technieken en installaties zijn innovatief en garanderen een goede prestatie voor uw woning.

Sommige woningcorporaties bieden de mogelijkheid om per woning extra opties te kiezen. Neem daarvoor contact op met uw corporatie.


8. Hoe lang duurt het voor mijn woning klaar is?

Uw woning kan in 2 a 3 weken klaar zijn. U kunt tijdens de uitvoering van de werkzaamheden in uw woning blijven wonen. Een verbouwing betekent ook overlast, maar door het slim, goed en snel te doen, is de bedoeling dat u er zo weinig mogelijk last van heeft.


9. Moet ik mijn huis uit tijdens de werkzaamheden?

Nee, u kunt thuis blijven wonen.nWe kunnen niet voorkomen dat u overlast ervaart. Er zal stof zijn, spullen moeten misschien verplaatst en op sommige momenten is er even geen water of elektriciteit zijn. Omdat voor een goede isolatie belangrijk is dat een heel blok mee doet, wordt er ook bij uw buren gewerkt. Ook daar kunt u tijdelijk overlast van ervaren. Maar binnen enkele weken bent u van die zorgen af en kan uw huis er weer voor jaren tegen.


10. Wat kost deelname aan Stroomversnelling?

Het kost u niets extra! Stroomversnelling biedt u een kans op een verbeterd huis, zonder hogere woonlasten per jaar. Hoe dat kan? Het totale bedrag dat u aan huur en energie betaalt, blijft gelijk. U betaalt voortaan een zogeheten Energie Prestatie Vergoeding (EPV) aan de woningcorporatie.

U houdt nog wel een aansluiting bij uw energieleverancier en betaalt daarvoor vastrecht. Als u meer energie opwekt dan gebruikt, levert u dat terug aan uw energieleverancier. Als u meer verbruikt dan u opwekt, dan koopt u energie. Zo blijven uw elektrische apparaten gewoon werken.


11. Krijg ik nu huurverhoging?

Uw totale kosten voor huur en energie blijven over een heel jaar gezien gelijk. U krijgt een aanvulling bij het huidige huurcontract. In deze aanvulling staan de afspraken over wat u betaalt aan de corporatie en wat u daar voor krijgt. Deelname aan Stroomversnelling kost u niets extra. Het kan wel zijn dat uw woningcorporatie een jaarlijkse huurverhoging doorvoert. Die staat los van deelname aan Stroomversnelling.


12. Krijg ik een vergoeding voor gevolgschade en overlast?

Het is de opzet dat de overlast minimaal is. We gaan zorgvuldig om met uw woning en uw bezittingen. Er wordt op een slimme manier gebouwd en dat betekent dat er slechts korte tijd aan uw huis wordt gewerkt. Als er tijdens de werkzaamheden toch iets beschadigt of misgaat, dan kunt u natuurlijk contact opnemen met de uitvoerder van de bouwer of uw corporatie. We zoeken dan samen met u naar een oplossing.

13. Hoe werkt de Energie Prestatie Vergoeding (EPV)?

De woningcorporatie kan de totale opknapbeurt van uw huis betalen doordat u een Energie Prestatie Vergoeding aan de corporatie gaat betalen. Nu betaalt u de huur aan de corporatie en de energierekening aan het energiebedrijf. Nadat de verbouwing klaar is, betaalt u de kosten van uw energieverbruik aan de corporatie. U houdt nog wel een aansluiting bij uw energieleverancier en betaalt daarvoor vastrecht. Als u meer energie opwekt dan gebruikt, levert u dat terug aan uw energieleverancier. Als u meer verbruikt dan u opwekt, dan blijven uw elektrische apparaten gewoon werken. Dan betaalt u het extra verbruik aan uw energieleverancier.

Het bedrag dat u extra gaat betalen aan de corporatie noemen we de Energie Prestatie Vergoeding (EPV). Het principe is dat u voor de optelsom van huur + energie straks per jaar niet meer betaalt dan nu als u op een zelfde manier energie blijft gebruiken als nu.

Voor de EPV die u betaalt aan de corporatie, zorgt de corporatie voor een comfortabel en veilig huis dat heel goed is geïsoleerd. Uw huis wordt verbouwd met de nieuwste technieken, waardoor die straks nog maar weinig energie nodig heeft voor verwarming, warm water en elektra. Het bedrag dat u gaat betalen, staat in de aanvulling op de huurovereenkomst die u krijgt van uw corporatie.


14. Mijn woning is klaar. Hoe kan ik de installaties zo goed mogelijk gebruiken?

U krijgt natuurlijk uitleg over uw huis als we klaar zijn. Ook ontvangt u een handleiding voor uw huis. Er zullen best wat nieuwe dingen zijn die horen bij de isolatie en de technieken die nieuw zijn en waar u aan moet wennen in het begin. Bijvoorbeeld aan de andere manier van verwarming, een beperkte hoeveelheid warm water en een ander binnenklimaat. Het is belangrijk dat u weet hoe uw nieuwe huis werkt. Zo kunt u zelf ook bijdragen aan een lager energieverbruik. Met vragen kunt u altijd bij uw woningcorporatie terecht.


15. Hoe weet ik hoeveel energie ik opwek en verbruik?

U gaat wonen in een woning met een ander binnenklimaat. Het gebruik van energie is deels afhankelijk van uw gedrag. Misschien vragen de nieuwe installaties om wat ander gedrag (bijvoorbeeld het wel of niet openzetten van ramen en het vervangen van filters). U krijgt hier uitleg over en een handleiding om zelf te bewaren.

In iedere woning wordt ook het energieverbruik gemeten. Zo kunt u zelf ook in de gaten houden hoeveel u verbruikt in vergelijking met de verwachtingen. Als het nodig is kunt u uw gedrag daarop aanpassen zodat u geen onverwacht hoge rekening van uw energieleverancier krijgt.


16. Kan ik mijn contract met de energieleverancier nu helemaal opzeggen?

Nee. U houdt nog wel een aansluiting bij uw energieleverancier en betaalt daarvoor vastrecht. Als u meer energie opwekt dan gebruikt, levert u dat terug aan uw energieleverancier. Als u meer verbruikt dan u opwekt, dan blijven uw elektrische apparaten gewoon werken.


17. Als mijn huis klaar is, hoeveel energie kan ik dan gebruiken?

U kunt net zoveel gebruiken aan energie als u eerder ook deed; dan zijn uw woonlasten hetzelfde. Als u meer gebruikt (bijvoorbeeld bij een strenge winter of als er meer mensen in de woning gaan wonen), dan betaalt u ook nog een bedrag aan de energieleverancier. Als u minder gebruikt (bijvoorbeeld als er minder mensen in uw huis gaan wonen of als u energie gaat besparen) dan krijgt u via uw energieleverancier geld terug. In uw woning wordt het energieverbruik gemeten. U kunt dus zelf ook zien of u meer of minder verbruikt dan u opwekt

Doordat u een aansluiting bij uw energieleverancier houdt, hoeft u niet bang te zijn dat u te weinig energie opwekt en uw elektrische apparaten niet meer werken.


18. Ik heb zonnepanelen, maar het is bewolkt. Heb ik dan genoeg stroom?

Ja hoor. Doordat u een aansluiting bij uw energieleverancier houdt, hoeft u niet bang te zijn dat uw elektrische apparaten niet meer werken. Hetzelfde geldt als u meer energie opwekt dan gebruikt. Dan levert u dat terug aan uw energieleverancier. Gemiddeld over een jaar, komt de teller op nul uit.


19. Mag ik de hoogte van het bedrag dat ik betaal aan mijn corporatie (EPV) zelf kiezen?

Nee, de corporatie volgt wettelijke regels om het bedrag te bepalen. De regels zijn opgesteld op basis van gemiddeld energiegebruik in Nederland en de oppervlakte van de woning.


20. Onze huishouding verandert. Mag ik het bedrag dat ik betaal aan Energie Prestatie Vergoeding (EPV) aan de corporatie dan wijzigen?

Het is altijd mogelijk dat de samenstelling van uw huishouden verandert. Bijvoorbeeld door kinderen die uit huis gaan of kinderen die geboren worden. De Energie Prestatie Vergoeding (EPV) die u aan de woningcorporatie betaalt blijft hetzelfde. De EPV wordt bepaald aan de hand van het aantal m2 van uw huis. Wijzigingen in uw verbruik worden verrekend met uw energieleverancier.


21. Wat gebeurt er als de energieprijzen dalen?

De Energie Prestatie Vergoeding (EPV) die u betaalt aan uw corporatie gebruiken we om de grote ingreep aan uw woning te kunnen betalen. De vergoeding staat dus los van de energieprijzen en verandert niet bij een daling of stijging van energieprijzen. U weet zeker dat uw woonlasten gelijk blijven. Mochten de landelijke energieprijzen over een langere periode (meer dan 2 jaar) aanzienlijk dalen, dan gaat de corporatie overleggen met de huurdersbelangenvereniging.


22. Mag ik zelf mijn energieleverancier kiezen?

Ja zeker. Ook al heeft u zonnepanelen, u houdt uw aansluiting bij de energieleverancier. U kunt nog steeds zelf kijken welke leverancier het goedkoopste is. Omdat u als er veel zon is, ook energie opwekt en terugstuurt naar het energiebedrijf, is het interessant om te kijken hoeveel energieleveranciers aan u betalen voor energie!

Als u wisselt van energieleverancier, hoeft u dat niet door te geven aan de corporatie.


23. Krijg ik extra huurtoeslag over de betaalde Energie Prestatie Vergoeding?

Nee, de Energie Prestatie Vergoeding valt niet onder de huurtoeslagregeling.


24. Wat als ik het bedrag dat ik aan Energie Prestatie Vergoeding betaal aan de corporatie niet meer kan betalen?

Voor de Energie Prestatie Vergoeding sluit u een contract af met uw woningcorporatie. Daardoor gelden dezelfde regels als wanneer u geen huur kunt betalen.


25. Mijn woning komt in aanmerking voor de Stroomversnelling. Moet ik meedoen?

Nee, u moet niets. We hebben wel gemerkt dat er enthousiasme is onder de mensen die inmiddels in een vernieuwde comfortabele woning wonen. Als u niet mee wilt doen, adviseren wij u om bij uw corporatie te vragen wat dit betekent voor het toekomstig onderhoud aan uw woning.


26. Hoeveel woningen worden op deze manier verbeterd?

De ambitie van Stroomversnelling is om tussen nu en 2020 110.000 huizen op deze manier aan te pakken. In 2016 waren de eerste 1.000 woningen verspreid over heel Nederland gereed. Zo kunnen al die huizen en wijken weer jaren mee!


27. Welke partijen doen mee met Stroomversnelling?

Er zijn zes woningcorporaties in Nederland gestart met de innovatieve aanpak van de Stroomversnelling: Lefier, Portaal, Stadlander, Tiwos, Wonen Limburg en Woonwaard. Zij ontwikkelden het concept samen met 4 bouwpartijen: Ballast Nedam, BAM, Dura Vermeer en VolkerWessels. Een aantal andere corporaties hebben onze aanpak overgenomen. Welke dat zijn vindt u op www.stroomversnelling.nl/lid. U kunt altijd bij uw eigen woningcorporatie informeren naar de mogelijkheden.


28. Is er informatie in een andere taal beschikbaar?

Nee, in principe is al het materiaal voor bewoners in het Nederlands. Bij de ontwikkeling van de middelen houden we wel rekening met mensen die de taal minder goed beheersen. Bijvoorbeeld door het gebruik van duidelijke beeldtaal en heldere schrijfstijl. Wij vinden het belangrijk dat u begrijpt wat er gaat gebeuren.

Mocht u het verhaal niet begrijpen, kunt u altijd een persoonlijk gesprek aanvragen. 

Overzicht

Op deze pagina vindt u een antwoord op de onderstaande vragen. Heeft u een andere vraag? Stel hem aan uw woningcorporatie. De contactgegevens vindt u onderaan de website.


 1. Wat is Stroomversnelling?
 2. Waar vind ik meer informatie over Stroomversnelling?
 3. Wat zijn de voordelen voor mij?
 4. Hoe kan ik me aanmelden?
 5. Zijn alle woningen geschikt voor Stroomversnelling?
 6. Wat gebeurt er in mijn woning?
 7. Kan ik meebeslissen over de veranderingen aan mijn woning?
 8. Hoe lang duurt het voor mijn woning klaar is?
 9. Moet ik mijn huis uit tijdens de werkzaamheden?
 10. Wat kost deelname aan Stroomversnelling?
 11. Krijg ik nu huurverhoging?
 12. Krijg ik een vergoeding voor gevolgschade en overlast?
 13. Hoe werkt de Energie Prestatie Vergoeding (EPV)?
 14. Mijn woning is klaar. Hoe kan ik de installaties zo goed mogelijk gebruiken?
 15. Hoe weet ik hoeveel energie ik opwek en verbruik?
 16. Kan ik mijn contract met de energieleverancier nu helemaal opzeggen?
 17. Als mijn huis klaar is, hoeveel energie kan ik dan gebruiken?
 18. Ik heb zonnepanelen, maar het is bewolkt. Heb ik dan genoeg stroom?
 19. Mag ik de hoogte van het bedrag dat ik betaal aan mijn corporatie (EPV) zelf kiezen?
 20. Onze huishouding verandert. Mag ik het bedrag dat ik betaal aan Energie Prestatie Vergoeding (EPV) aan de corporatie dan wijzigen?
 21. Wat gebeurt er als de energieprijzen dalen?
 22. Mag ik zelf mijn energieleverancier kiezen?
 23. Krijg ik extra huurtoeslag over de betaalde Energie Prestatie Vergoeding?
 24. Wat als ik het bedrag dat ik aan Energie Prestatie Vergoeding betaal aan de corporatie niet meer kan betalen?
 25. Mijn woning komt in aanmerking voor de Stroomversnelling. Moet ik meedoen?
 26. Hoeveel woningen worden op deze manier verbeterd?
 27. Welke partijen doen mee met Stroomversnelling?
 28. Is er informatie in een andere taal beschikbaar?
Back to top!